Niels Swartjes


Een reis rond de wereld in 3 maanden

Ik was nog maar koud terug in Hengstdijk en ik werd al door razende reporter Ko gevraagd of ik een stukje voor “achter de horizon” wou schrijven. Tja, daar moest natuurlijk eerst even onderhandeld worden, maar een lekker cognacje en een echte havanna sigaar deden mij besluiten toch maar eens achter het toetsenbord te kruipen. Voor diegenen die mij nog niet kennen. Ik ben Niels Swartjes en woon alweer heeeel wat jaartjes op het kamp van Hengstdijk. Nu zullen jullie wel denken maar je woont toch op Hengstdijk? Helemaal correct maar om de 3 maanden verruil ik Hengstdijk voor het volgende. Op de foto:de Fairmount Sherpa een zogenaamde anchor handling tug. Of gewoon in het Nederlands een “anker behandelings sleper”. Ik werk hier aan boord als stuurman.
De foto is gemaakt waar mijn laatste reis is begonnen, namelijk Willemstad Curaçao. Bijna in alle gevallen begint een reis voor mij op Schiphol, net zoals de laatste keer. Met de KLM non stop naar Curaçao. Op Hato airport stond de agent te wachten om me naar het schip te brengen. Eenmaal aan boord is het een kwestie even doornemen wat de lopende zaken zijn en gelijk aan het werk. Nadat de machinisten genoeg stookolie hadden gebunkerd, werd het tijd om uit te gaan varen. Dus loods aan boord en gaan met die banaan.

Na contact op te hebben genomen met het zusterschip de Fairmount Alpine werd de koers uitgezet naar een rendez vous punt. Eenmaal daar aangekomen hebben we een sleepverbinding gemaakt met de Ensco 8500 een gloednieuw semi afzinkbaar boorplatform. En na het nodige op en neer gemanoeuvreer zijn we vertrokken met bestemming Galveston-Texas.

Na een relatief rustige reis kwamen we vlak voor de Kerst aan op de rede van Galveston. Maar helaas konden we niet gelijk naar binnen. Een stevig briesje van windkracht 8 tot 9 zorgde ervoor dat we moesten wachten. Na een hoop e-mails en telefoontjes mochten we dan toch net voor de kerst naar binnen met het hele konvooi. Eenmaal in de haven hebben een paar havenslepers ons geassisteerd om het booreiland veilig of te meren.En daarna lekker kerstmis vieren? Nou niet echt, direct opstomen naar Corpus Christii waren de instructies van kantoor. Dus daar gingen we op kerstavond. De kalkoen en andere culinaire versnaperingen gleden van de ene kant van de tafel naar de andere en sommige toetje vlogen zo van tafel af. Na een hobbelig reisje kwamen we vervolgens aan in Corpus Christi, daar kregen we eindelijk even een korte adempauze. Dus de taxi in en even van het lokale gerstenat genieten. Maar helaas de volgende ochtend moest er weer gevaren worden. Deze keer was de Ensco 7500 aan de buurt voor een wereldreis van Corpus Christi naar Dampier Australië. Met tussenstops om brandstof in te nemen in Bridgetown en Kaapstad. Dus vastmaken en daar gingen we weer. Foto's de Ensco 7500.

Nadat we de 7500 zoals wij het ding noemen naar buiten was gesleept kwam onze collega, de Fairmount Alpine langszij om ook vast te maken aan de 7500. Tja met 2 boten gaat het sneller dat met 1. En toen dus onderweg naar de Eerstvolgende bunker haven Bridgetown op het mooie Barbados. Nadat we de tanken afgetopt hadden het volgende deel van de reis: Bestemming Kaapstad. Tevens voor mij de eindbestemming. Na een voorspoedige reis zijn we aangekomen in Kaapstad. Al op grote afstand kun je de wereldberoemde Tafelberg zien. Nadat we veilig afgemeerd waren was het voor mij weer tijd om richting Hengstdijk te gaan, dus weer het vliegtuig in en terug naar het koude Nederland.

Zo dit om een beetje een idee te geven wat ik zo allemaal doe, maar om jullie nou niet de verkeerde indruk te geven, alle foto’s zijn mooi weer foto’s ook nog een filmpje erbij waar het er iets minder vredig aan toe gaat.

Niels Swartjes, 2010

Foto's

Klik op een afbeelding voor een grotere weergave.

Video