Karel-Jan Kerckheart


Karel-Jan's verhaal

Mensen op het dorp kunnen mij kennen, omdat ze mij vroeger op het dorp en in de polders rond Hengstdijk tegen kwamen. In eerste instantie met een vishengel langs de Vogel en iets later met een metaaldetector op de gekste plaatsen. De vondsten die ik toen deed en de verhalen van mijn vader, stimuleerden mijn interesse in geschiedenis en vooral die van Hengstdijk. In de periode 1992-1998 verzamelde ik een collectie metaal en aardewerk die een mooi beeld geven van het verleden van Hengstdijk.

Nadat ik in 1998 mijn VWO-diploma aan het Jansenius Lyceum in Hulst had gehaald, verruilde ik Hengstdijk dan ook voor Gent om daar kunstwetenschappen en archeologie te studeren. Dit buitenlandse avontuur duurde precies een jaar. Aangezien de opleiding in Gent voornamelijk bestond uit kunstwetenschappen en slechts een klein beetje archeologie, heb ik het gemoedelijke Gent verruild voor de grote stad Amsterdam. Daar heb ik van 2000 tot 2004 archeologie en prehistorie gestudeerd aan de Vrije Universiteit. Uiteindelijk ben ik daar afgestudeerd in de provinciaal Romeinse archeologie, op een onderwerp dat te maken had met het eerste gebruik van munten in het huidige Nederland.

Na het behalen van mijn bul kon ik, tegen alle verwachtingen in, direct aan het werk in de archeologie en wel bij het archeologisch instituut van de Vrije Universiteit-Hendrik Brunsting Stichting (ACVU-HBS). Dit is een stichting die zich bezig houdt met archeologisch onderzoek op commerciële basis. Voor dit bedrijf voer ik met name onderzoek uit in de omgeving van Eindhoven, Someren en Weert. Daarnaast werk ik tijdens mijn vakanties mee aan verschillende onderzoeken in het zuiden van Italië.

Aangezien ik er in geslaagd ben om van een hobby mijn beroep, moest ik naar een aantal jaar een nieuwe hobby zoeken. Hierdoor ben ik opnieuw gaan vissen. Sinds drie jaar vis ik weer mee met hengelsport vereniging de Vogel. Dit zorgt ervoor dat ik in de zomer eens in de twee weken vanuit Haarlem naar Hengstdijk rij om mee te doen aan de wedstrijden. Ondanks dat de vangsten teruglopen kom ik nog altijd graag terug op het dorp. Of dit nu komt door de gezelligheid van de viswedstrijden, de mensen op het dorp of de rust weet ik niet. Waarschijnlijk is het gewoon combinatie van deze drie die ervoor zorgen dat Hengstdijk een plaats is waar ik altijd graag terugkom.

Karel-Jan Kerckheart , mei 2009