Jozeph Collet


Jozeph's verhaal

Hallo Hengstdijk,mijn naam is Jozeph Collet en wil op een verzoek reageren. Ik ben op 7 mei 1940 in de kerkstraat geboren naast Piet Geesen en aan de andere kant de familie Lossie. Van daaruit bracht ik het eerste bezoek aan de bewaarschool,zuster Cosca stond voor de klas een non,wat me bij is gebleven wanneer je een appel mee bracht werd die ingenomen en werden er partjes van gesneden en als je geluk had kreeg je zelf ook nog een stukje. Het schooltje lag tegenover het postkantoor dat gerund werd door Wies de Bruiyn, het was als kind indrukwekkend om te zien hoe ze de telefoon door verbond met pinnen en een kabel daar aan,dat ging mijn verstand te boven.

We zijn in 1946 verhuist naar de plezierstraat 18 daar hadden wij een winkel en café er is nu een dierenarts gevestigd. Naast ons de familie van Deursen en tegenover ons Fons van Dam de dochter Juul is jullie beter bekend.
Mijn vaste kameraad was Marcel van Deursen, tot de militairedienst waren bijna altijd samen. De volgende stap was de lagere school eerste klas bij juffrouw Kakebeek. Al heel snel moesten we mee om op het land te werken bij de boeren,zoals beten dunnen,koebeten trekken een slecht werk, en dan de uien tijd, bijna de hele vakantie petetters rapen. Er werd natuurlijk ook gespeeld in de zomer zwemmen in de Vogel en eenden uithalen dat mocht wel niet maar het was best spannend. Bij slecht weer waren we dikwijls te vinden bij Joos van de Bulk in de schuur samen met Leon maakten we gangen van balen stro en niet te vergeten schaatsen.

Het 800 jarig bestaan van Hengstdijk gevierd ik denk in 1946, we moesten wat uitbeelden ik was verkleed als kabouter, dit alles speelde zich af in de doolhof,dit zijn dingen die je niet vergeet. In het café moesten we ook mee helpen als er kermis of wielrennen was en het feest ging aan onze neus voorbij, daar heb nooit spijt van gehad de tijd was zo.

Een van de leuke dingen was mee op jacht gaan met Dees Hermans,in die tijd van het wielrennen kwamen dan ook Cees Pellenaars, Wim van Est, Wout Wachtmans en nog vele anderen. De lagere school verlaten en aan het werk in Kloosterzande in de boterfabriek 48 uur voor f,12,45, dit had ik na drie weken wel gezien voor die paar cent. Guust de Loos kon een mannetje gebruiken als opperman leerling metselaar daar kon ik het dubbele bedrag verdienen, Piet van Dijk, Emerie de Kort en Wies van Dam daar ging ik met samen werken,daar heb ik veel geleerd dat is later van pas gekomen. In 1957 was er wat minder werk in de bouw en werd ik uitgeleend aan Jan Bun op den Oostdijk,op de trekker rijden, tot aan mijn militairedienst ben ik daar gebleven, dit was een hele fijne tijd ik voelde mij daar thuis, fijne mensen. Tussendoor in Hulst mijn middenstand, kruideniers en een zuivel diploma gehaald,de bedoeling was om iets voor me zelf te beginnen. Er komt nu de tijd van militaire.dienst aan, 18 maanden een mooie tijd. 1961 de diensttijd zit er op,wat nu, terug naar Jan Bun of toch iets anders,het werd Winterswijk daar werden mensen gevraagd om ingewerkt te worden in de textiel, op Stoppeldijk werd er een nieuwe fabriek gebouwd,de bedoeling was voor een half jaar en dan terug. Samen met Willy Sponselee, Jo Boeikens, Koos Erpelink,Theo Boonen en Liet de Block ook Joos Stallaet van Bosschkapelle. Na dat half jaar ging iedereen weer terug behalve Joos Stallaert en ik, er werd ons verzocht om noch even te blijven, dit kwam ons wel uit, Joos heeft zijn vrouw Marie leren kennen en ik mijn vrouw Jannie, we zijn in 1963 getrouwd en hebben een zoon en een dochter.

Meyerink zo hete dat bedrijf ging in jullie 1964 failliet dus moest er naar iets anders uit gekeken worden dat was in die tijd geen probleem werk genoeg. Uiteindelijk ben ik in augustus in Zutphen begonnen bij Lovable dames onderkleding, daar had ik mijn draai snel gevonden. Tien jaar op en neer gereden Winterswijk-Zutphen 100 km.per dag, het voordeel was dat er toen nog maar een paar wagens reden.

1974 verhuisd naar Zutphen, het was even wennen een hele andere mentaliteit, daar heb ik 20 jaar met plezier gewerkt toen ook dit op hield , Lovable ging ook op de fles. Via het arbeidsbureau tijdelijk als portier in het huis van bewaring, van het drukke bedrijfsleven naar een stille plek in de nor. Van hieruit solliciteren het werd de Sociale werkplaats Delta in Zutphen en weer in de confectie als unit manager, een prachtige tijd ik kan hier wel een boek over schrijven tot de VUT ben ik daar gebleven en toen was er meer tijd voor de hobby's. De moestuin, daar verbouw ik van alles tot asperges toe, ik zing als bariton in het Zutphens mannenkoor. Ook heb ik een verzamelwoede zoals,munten ,ansichtkaarten, atlassen, bidprentjes en wijwaterbakjes, deze bezigheden zijn voor slecht weer. Als laatste ben ik vrijwilliger bij Alzheimer Nederland,we hebben hier een café op gezet daar ben ik gastheer.

Nu achterneef ik ben mijn belofte na gekomen hopende dat dit de bedoeling was,ik blijf jullie volgen, een hartelijke groet van Joos Collet uit Zutphen.

Jozeph Collet , maart 2009