Familie Gordijn-de Roos


De school

De familie Gordijn-de Roos is in 1951, nu 60 jaar geleden, getrouwd in Hengstdijk. 55 jaar geleden vertrokken ze uit Zeeuws-Vlaanderen naar de Noordoostpolder. Ze volgen vanuit de polder Hengstdijk nog steeds via de website. In dagblad de Stentor kwamen we ze tegen. Hieronder tekst uit deze krant met enkele foto's.

EMMELOORD - Omdat de fabrieken in Zeeuws Vlaanderen zo'n halve eeuw geleden weinig werk te bieden hadden, besloten Jo Gordijn (85) en Elisa Gordijn-De Roos (82) naar de Noordoostpolder te verhuizen. Op het nieuwe land was wel perspectief op werk en Jo kon bij een akkerbouwer aan de slag waarvoor hij ook al in Zeeuws Vlaanderen had gewerkt. Op 14 maart 2012 is het echtpaar precies 55 jaar in de Noordoostpolder. Gisteren was het paar zestig jaar getrouwd.

Jo en Elisa Gordijn trouwden in Hengstdijk in Zeeuws Vlaanderen. Eenmaal in de Noordoostpolder kreeg het stel een arbeiderswoning aan de Onderduikersweg, waar het dertien jaar woonde voordat het naar Emmeloord trok. Met name voor de kinderen was het lastig aan de buitenweg op een behoorlijke afstand van Emmeloord.

Jo Gordijn veranderde ook van werkkring. Hij verhuisde naar scheepswerf Metz, waar hij tot zijn zestigste werkte voor hij met pensioen ging. Jo Gordijn hield zich in zijn vrije tijd op in de volkstuin. Die heeft hij nu niet meer. Er werd te veel vernield en gestolen. Maar in het tuintje van zijn woning verbouwt hij nog wel diverse groenten. Elisa's grootste hobby was breien, niet alleen voor de eigen kinderen, maar ook voor neven en nichten.

Het echtpaar Gordijn heeft vijf kinderen, vier jongens en een meisje, en negen kleinkinderen.

Familie de Roos, november 2011

Foto's

Klik op een afbeelding voor een grotere weergave.