Bertha Smits


Bertha Smits is de dochter van Ludovicus Smits , genoemd op Hengstdijk: Louis de Smit. In dat gezin Smits-Heyman waren de kinderen Rine (getrouwd met Bert Polfliet) Leo, (geh. met Anna de Rijcke) dan genoemde Bertha , Liza (gehuwd met Miel Boeijkens) Pauline (gehuwd met Jan Fassaert ) Marieke (gehuwd met Joos Morcus ) en Greet , getrouwd met Leon Heijens. Bertha had een tweelingzus, Colleta Maria, die na 4 maanden overleden is.

Bertha, verloskundige, ging in het klooster. Ze verkoos naar Essen , België , te gaan in plaats van naar een klooster in Nederland om reden dat ze bij overlijdens van familie dan wel voor bezoek naar huis zou kunnen gaan.

Na korte tijd in Essen is ze naar het klooster van de Augustinessen in Wilrijk bij Antwerpen gegaan. Bij dat klooster was het grote moederhuis van Antwerpen gevestigd. Bertha Smits, kloosternaam Zuster Valeria , die van origine verloskundige was , werd gevraagd om te gaan werken in de keuken van het Moederhuis. Ze werd daar hoofd van de keuken. Ze had zelf grote, sterke handen, iets wat ze bij anderen "als pluspunt " beschouwde.

Zuster Valeria is haar hele leven bij de Augustinessen in Wilrijk gebleven, ze behield altijd de Nederlandse nationaliteit. Na 58 jaar kloosterleven is Bertha overleden op 11 juli 1993 is ze begraven op de begraafplaats gelegen achter het klooster. Een tweede bron vermeldt als begraafplaats “Schoonselhof” te Antwerpen.

Met dank aan J. Morcus